Happy haptic valentine

Haptic Valentine
Aandacht voor de belangrijkste persoon in je leven 

Vandaag, Valentijnsdag, wordt aandacht gegeven aan de liefde. Het is een dag, waarop mensen, die van elkaar houden elkaar extra aandacht geven door bijvoorbeeld een kadootje, bloemen of kaart te geven. Bij liefde denken mensen al snel aan warme gevoelens voor iemand anders. Maar zelden denk je aan de belangrijkste persoon in je leven, namelijk: jezelf.
Wie staat je bij in zware tijden? Wie zorgt voor je wanneer je bang, eenzaam bent of iemand mist? Jazeker: Me, myself and I.

Waarom is het zo moeilijk om een liefdevolle houding naar jezelf te hebben?
Daar zijn een paar redenen voor:
1. Cultureel: We zijn in onze westerse cultuur geneigd onszelf kritisch te benaderen, de lat hoog te leggen en zelden of nooit tevreden of blij met onszelf te zijn. Laat staan positieve of voedende woorden aan onszelf te richten. Stel je voor dat we zelfgenoegzaam worden of nog erger: tevreden of blij. Dan gaan we naast onze schoenen lopen ofzoiets.
2. Opvoeding: We zijn geneigd onszelf te behandelen, zoals er in onze opvoeding met ons is omgegaan. Waren je opvoeders kritisch op je of gaven ze je (onbewust) het gevoel dat je niet voldeed? Of dat je niet goed genoeg was? Grote kans dat deze stem zich heeft verinnerlijkt. Ook als je ouders inmiddels niet meer leven, kun je deze echo uit een ver verleden met je meedragen. Hierdoor ervaar je nu in je volwassen leven zelden tevredenheid of rust.
3. Evolutie: Uit psychologisch onderzoek blijkt dat een gemiddelde volwassen persoon veel meer negatieve dan positieve gedachten heeft. Dat heeft een evolutionair voordeel: uit situaties, die onprettige emoties oproepen kunnen we lering trekken, zodat we in de toekomst een betere overlevingskans hebben. Dit overlevingsinstinct is diepgeworteld in ons reptielenbrein, waarin processen grotendeels onbewust plaatsvinden. Hierdoor gaat het piekeren ons van nature makkelijker af, dan nagenieten van de mooie zaken die het leven ons biedt.

In de begeleiding in mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die vooral bezig zijn voor anderen en zichzelf vergeten. Partner, kinderen, die ene collega die het thuis zo zwaar heeft, het werk wat gedaan moet worden enz. Juist deze mensen komen bij mij met overspannenheid of burn-out of met klachten zoals geen grenzen meer voelen, te moe worden, bozig zijn op zichzelf omdat ze iets niet meer vol kunnen houden, zichzelf zwak vinden omdat zij iets niet kunnen waarvan zij denken dat een ander dat wel kan.

Nu is het zo dat een liefdevolle houding voor jezelf koesteren een aantal gezondheidsvoordelen heeft:
1. Het blijkt dat je geestelijk welzijn en je geluksgevoel sterk samenhangen met het ontwikkelen van een liefdevolle houding naar jezelf. Zo’n houding biedt kracht en rust, vooral in heftige omstandigheden, en je ervaart meer energie en verbondenheid.
2. Daarnaast vermindert een liefdevolle houding naar jezelf dagelijkse stress, somberheid en perfectionisme.
3. Ook op fysiek niveau draagt een liefdevolle houding naar jezelf een steentje bij; het immuunsysteem verbetert wanneer je jezelf koestert en je herstelt sneller van ziektes of bijvoorbeeld van een hartaanval.
4. En tot slot: gelukkige mensen leven langer en gezonder!

​Een liefdevolle houding naar jezelf als je iets minder goed hebt gedaan dan je jezelf toewenste, minder streng zijn voor jezelf, mogen uitrusten wanneer je moe bent of gestrest bent, stilstaan bij jezelf, ervaren wat je goed doet en wat niet, wat je nodig hebt om je lekker te voelen, zijn belangrijke ingrediënten om goed in je leven te staan en goed te kunnen functioneren. Al deze aspecten zijn terug te vinden in de haptotherapeutische begeleiding. Vanuit een liefdevolle houding naar jezelf, met jezelf leven vanuit verbondenheid en met jezelf leven in verbinding met je omgeving staat in deze therapie centraal.
Je bewust worden dat je hier zelf een stap in kunt zetten, is de eerste aanzet.
Je kunt vandaag al beginnen met een liefdevolle Valentine voor jezelf te worden.

   Happy haptic Valentine 🙂

Heb je vragen over haptotherapie, over mijn praktijk of wil je een afspraak maken?

Ik ben bereikbaar op tel. 020- 453 50 57 en via  info@trudiedebeijl.nl