Haptotherapie en burn-out

Haptotherapie en burn-out 

Een beetje stress is niet ongezond: sterker nog, het kan je helpen om iets moois neer te zetten in je werk of studie. Je hebt namelijk een bepaalde spanning nodig in je dagelijks leven om te kunnen presteren.
Wanneer je de stress niet kunt loslaten op het moment dat er geen aanleiding meer voor is, kan de stress minder gezond worden. Op termijn kan té gespannen zijn, overspanning worden en overspannen zijn kan, wanneer het lang aanhoudt, uiteindelijk chronisch worden en leiden tot een burn-out.

Wanneer je emotionele uitputting, distantie ten opzichte van je dagelijks werk of studie en een verminderd gevoel van competentie voelt, wordt het tijd om daar bij stil te staan want dit zijn drie kenmerken van burn-out. Uit onderzoek blijkt dat burn-out steeds meer voorkomt, vooral onder jonge vrouwen tussen de 25-35 jaar en onder studenten. Eén op de zes mensen krijgt te maken met burn-outklachten.

In mijn praktijk kom ik burn-out helaas vaak tegen. Meestal hebben mensen verschillende klachten op verschillende gebieden.
Mensen melden zich vaak aan met emotionele klachten; niet meer genieten, niet meer blij zijn, onzekerheid, labiel, weinig zelfvertrouwen, snel kwaad en geïrriteerd.
Vaak hebben mensen ook fysieke klachten; extreme moeheid, hoofdpijn, rugpijn en buikpijn.
Of psychische klachten; depressiviteit, agressiviteit, cognitieve klachten zoals minder goed kunnen concentreren.
Regelmatig vertonen mensen ook op sociaal gebied veranderingen; zij trekken zich terug, hebben een negatieve of cynische houding of kunnen niet meer genieten van een avondje uit met vrienden.

Wat kan haptotherapie hierin betekenen?
In de therapie sta je stil bij herstel van het voelen. Je leert weer contact te maken met jezelf, je omgeving en de gebeurtenissen in je leven. Dit gebeurt door gesprekken, aanraking en situaties uit je dagelijks leven te bekijken. Je leert te voelen wat goed voelt en wat niet, wat je wel wilt en wat je niet wilt, je leert opnieuw op je gevoel te vertrouwen waardoor je gezonde keuzes kunt maken.
Alhoewel haptotherapie een persoonsgerichte therapie is en niet met een diagnose werkt kan ik wel wat algemene punten noemen die in een therapietraject aan de orde komen:
* herstel van vertrouwen en zelfvertrouwen,
* herstel van autonomie, vitaliteit en veerkracht
* gevoelens herkennen en benoemen
* voelen van grenzen en aangeven van grenzen
* haptotherapeutische begeleiding bij reïntegratie op het werk

In het begin zal de begeleiding wat intensiever zijn en zullen de afspraken frequenter zijn, afhankelijk van de ernst van je klachten. Na verloop van tijd zal de frequentie van de afspraken lager worden. De duur van de hele begeleiding hangt af van de ernst van je klachten en hoe je reïntegratie verloopt. In het algemeen geldt dat herstellen van een burn-out tijd, rust en zelfreflectie nodig heeft.
Wil je hierin begeleid worden dan kun je contact opnemen met mijn praktijk en een afspraak maken.