Selfdisclosure: iets persoonlijks over jezelf aan iemand vertellen

Tijdens een lunch met een collega een paar weken geleden, hadden we het over selfdisclosure. Een woord waar ik meteen een goed gevoel bij had omdat ik dit fenomeen herken uit de haptotherapie.

Wat is het?
‘Selfdisclosure’ betekent zelfonthulling. Zelfonthulling is het je openstellen voor anderen door persoonlijke dingen te delen. Iets van jezelf laten zien door zelfonthulling zorgt ervoor dat je een emotionele of sociale band kunt opbouwen. Als je een affectieve band met iemand wilt, dan deel je bepaalde gevoelsmatige aspecten van jezelf met die ander.

Waarom?
Selfdisclosure is niet alleen belangrijk wanneer je een emotionele of sociale band wilt opbouwen maar het heeft ook invloed op je psychisch welbevinden. Om een positief psychisch welbevinden te hebben en te floreren, heb je de nabijheid van mensen nodig. In nabijheid kun je je openen en contact maken. Met elkaar zijn en elkaars nabijheid te voelen geeft ontspanning. Zelfonthulling brengt steun, het is beter voor je mentale gezondheid en het zorgt voor verbondenheid.

Wat is nodig voor zelfonthulling?
Iets over jezelf vertellen vraagt wel een vorm van nabijheid. Een vorm van nabijheid en intimiteit waarin je je veilig voelt, waarin je de ander kunt vertellen wat je bezig houdt en wat belangrijk voor je is. Wanneer het goed gaat maar zeker ook wanneer het niet goed gaat. Je hoeft niet alleen een gladgestreken versie van jezelf te laten zien door van alles weg te houden.
Naast openheid en nabijheid, is ook onderling vertrouwen, gelijkwaardigheid en wederzijds respect nodig.
Het verlangen naar contact op zielsniveau, vraagt soms ook wat afstand en geduld. Jij laat iets van jezelf zien en je wacht af, wanneer je wilt dat de ander ook tot zelfonthulling kan en wil komen. Er worden dus geen grenzen overschreden want dat heeft tot gevolg dat de ander zich terugtrekt en afsluit. Je kunt het niet afdwingen.

Socials
Van jonge mensen horen wij regelmatig over de emotionele afstand die ontstaat door sociale media. Op FB en andere gremia laat men vooral de beste versie van zichzelf zien. Wat er echt in mensen omgaat zien we niet: veel buitenkant en weinig binnenkant. Omdat er dan geen echte nabijheid is waarin je kunt openen, is er een kans dat je afgesloten blijft en kan er een verschraling in contacten of vereenzaming ontstaan, een gevoel er niet bij te horen of depressieve gevoelens.
Wil je je kunnen verbinden met iemand dan is zelfonthulling een eerste stap; maar dan wel op een moment dat je je met iemand (fysiek) samen voelt en mits je je veilig voelt.

Haptotherapie en zelfonthulling:
Voor zelfonthulling zijn een paar zaken nodig. Het herkennen van gevoelens, voldoende veiligheid en vertrouwen om je te kunnen openen en je kwetsbaar op te stellen en eigenheid om je kenbaar te maken. In de begeleiding kijken we wat voor jou nodig is.
– Wil je eerst ervaren hoe het is om bij jezelf stil te staan?
– Wil je voelen hoe het is om in contact tijdens de aanraking te ontspannen?
– Heb je een steuntje in de rug nodig om iets te kunnen vertellen aan een ander?
– Wil je woorden vinden voor wat je voelt?
We gaan samen kijken wat jou helpt.

Zelfonthulling kan zeker niet altijd en overal en met iedereen.
Maar je kunt wel je moment leren kiezen en hoe je je kenbaar maakt wanneer het er op aan komt.