Uitgerust of snel uitgeblust?

7 tips om na je vakantie weer energie op te bouwen

Vakantieritme

Voor de meesten van ons is de vakantieperiode weer ten einde. De vakantie was fijn, maar het is toch ook weer leuk om te gaan werken. De eerste dagen na de vakantie is het nog even wennen, maar voor je het in de gaten hebt is het vakantieritme weer vervangen door de vertrouwde werkroutines. Je merkt weer dat het dagelijks werk je stimuleert en kan enthousiasmeren.

Dat je last hebt van langdurige spanning merk je vaak pas in én na de vakantie.

Je kunt spanning vergelijken met een veenbrand. Best verraderlijk, omdat veenbranden onder de oppervlakte ‘doortrekken’ en op onverwachte plekken en momenten kunnen oplaaien. Langdurig gespannen zijn, lijkt veel op zo’n veenbrand. Je merkt er lange tijd niet echt wat van. De spanning is als het ware gewoon geworden. Elk weekend en elke vakantie weet je het smeulende vuur te temperen, maar als het vuur niet definitief dooft, kan het smeulen een uitslaande brand worden.

Een zacht windje

Bij sommigen lijkt de energie na de vakantie helemaal niet terug te komen. De onderbreking van het werkritme door de vakantie heeft je geen nieuwe energie gebracht. Je hebt de vakantie als te kort ervaren om weer helemaal opgeladen aan de slag te kunnen. Vanaf de eerste dag na de vakantie moet je je weer naar je werk slepen. Niks geen vernieuwde energie. De signalen van de veenbrand zijn helder. Er smeulde nog steeds iets. Als een zacht windje heeft het werk het vuur weer aangewakkerd. Nog langer negeren zal niet meer lukken. Doelgerichte actie is geboden.

Wat te doen

Herken je je in dit verhaal? Laat ik je dan eerst een hart onder de riem steken. Chronische spanning ontwikkelen is niet iets dat louter voorbehouden is aan ‘zwakkelingen’. Sterker nog, het zijn juist de sterke, doelgerichte en verantwoordelijkheid nemende mensen die niet zo snel toegeven aan spanning en dan plotseling door de ‘veenbrand’ overvallen worden. Als de chronische stress zich tegen je keert, merk je dat aan van alles. Lichamelijk voel je snel de vermoeidheid, je ambities verdwijnen en je vermogen om overzicht te houden is sterk verminderd. Alles wordt een last. Je altijd beroerd en gespannen voelen is niet alleen slecht voor je hart maar vermindert ook je gevoel van controle, leidt tot slechte relaties en maakt je ook nog vatbaarder voor ziektes.

Hieronder volgen een paar tips om beter met stress om te gaan.

  • Sta niet heel vroeg op, maar zeker ook niet laat. Zorg voor een vast ritme, zodat je zonder haast kunt douchen, aankleden en ontbijten. Kom rustig op gang.
  • Ga naar buiten om te wandelen of licht te sporten. Bij voorkeur ’s ochtends.
  • Neem na een activiteit rust, plan pauzes. Ga bij voorkeur overdag niet slapen, maar beperk het tot even liggen en ontspannen.
  • Handel zaken met aandacht af. Haast je niet, doe alles in een rustige versnelling.
  • Doe geen twee dingen tegelijk. Het lukt niemand echt om twee dingen tegelijkertijd te doen, maar zeker niet als je overbelast bent.
  • Eet op regelmatige tijden.
  • Doe ‘s avonds geen inspannende dingen. Laat de TV en de computer uit en signaleer dat je moe wordt. Ga op een redelijke en vaste tijd naar bed. En ’s morgens sta je weer op een vast tijd op, waarbij je tijd hebt om alles rustig aan te doen.

De hindernis

Als je in staat bent je aan dit soort leefregels te houden, zal je merken dat binnen 14 dagen je energieniveau weer begint te stijgen.
Als je voortdurend het gevoel blijft houden dat je tekort schiet, kan gespecialiseerde hulp nuttig zijn. Leren om je lichaamssignalen op te merken en er goed op te reageren is dan belangrijk en dat kun je ontwikkelen. Haptotherapie is daar zeker een goede interventie voor.

Wanneer je op onderstaand link klikt, zie je in een video wat aanraking, de core-business van haptotherapie, met mensen doet.
https://www.facebook.com/OngelooflijkNL/videos/813646658771015/