Veelgestelde vragen

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een inzichtgevende therapie, gericht op individuele en emotionele groei waardoor je anders kan leren omgaan met je problemen, klachten en vragen op sociaal en emotioneel gebied.

 

Wat gebeurt er in de therapie?

Door gesprekken, psycho-educatie, aanraking op de rug, positiebepaling en ervaringsgerichte oefeningen voel je waar je blokkeert, jezelf terughoudt, wat je opent en wat je nodig hebt om goed met jezelf en je omgeving en situatie om te gaan.

 

Waar is de therapie op gebaseerd?

Haptherapie is de therapeutische toepassing van de principes van de haptonomie, de leer van de tast. Hapsis is tast, nomos is leer. De therapie is ontwikkeld door Frans Velman, fysiotherapeut. De therapie werd als revolutionair beschouwd omdat de tast door hem als instrument werd geïntroduceerd. In de therapiesessies wordt gebruik gemaakt van het Ontwikkelingsschema (A.J. van Minnen, 1985): een diagnostisch en therapeutisch instrument voor zowel de cliënt als de therapeut.

 

Welke klachten behandelt de haptotherapeut?

Mensen komen vaak met psychosomatische klachten (bv door spanning en stress) die pijn, slecht slapen, niet kunnen concentreren tot gevolg kunnen hebben. Of met emotionele klachten bij bijvoorbeeld rouw en verliesverwerking zoals verlies van baan/inkomen of gezondheid. Met levensloopvragen zoals overgang van de ene levensfase naar de andere, levensdoelen en toekomst. Met relatie- en partnervragen.

 

Waar staat haptotherapie?

Haptotherapie wordt ingezet voor procesbegeleiding en kan goed samen gaan met de behandeling van een psycholoog, seksuoloog of andere hulpverlener.

Is haptotherapie leeftijdgebonden?

Nee, haptotherapie kan bij iedere leeftijd worden ingezet. In mijn praktijk richt ik mij op kinderen vanaf 7 jaar, adolescenten en volwassenen.

 

Is er een verwijzing nodig van de huisarts?

Nee, haptotherapie heeft een directe toegankelijkheid.

 

Wordt haptotherapie vergoed door de zorgverzekeraars?

Haptotherapie wordt (gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars en valt onder de aanvullende verzekering in de rubriek alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Cliënten krijgen vaak dagvergoeding; dit is een vast bedrag per dag.